Tuesday, May 31, 2011

Jus Betik untuk Si Manja

Hello dolls. Sori ye sbb sgt2 lah mengabaikan blog ni. Terima kasih pada yg antar emel ckp rindu kat saya tu. Hehehh! Korang sgt awesome tau! Thanks for those emails ya! Ramai gak yg tanya saya jus betik ni mcm mana buat nya n untuk apa bg baby jus ni n ok ke bg baby jus betik lepas baca entry ni.

Jadi meh saya kongsi dgn korang ye tentang jus betik. Masa Balqish 5 bulan dia mcm nak sangat makan bila tgk saya mkn. Saya jadi tak sampai ati tgk baby saya yg manja ni bila setiap kali kami makan. Tapi sy still tak bersedia bagi Balqish try apa2 selain breastmilk.

Saya pun berjumpa dgn Doktor Fazilah (paed specialist) doktor Balqish dari 1 month old. Saya pun bertanya mcm mana saya nak buat bila baby saya nampak mcm nak makan sedangkan belum lagi 6 bulan. Doktor saran kan saya buat jus betik utk Balqish rasa sesuatu yg lain selain dari breastmilk. Tapi saya tak terus buat sbb rasa berat hati nk bg sbb Balqish belum 6 bulan (perasan mom knows best walaupun pakar dah kata ok).

Tapi bila Balqish 6 bulan saya terus buatkan jus betik dan Balqish sgt suka. Mula2 saya nak campur dgn sikit organic cereal tapi jadik ketul2 so saya bagi jus tu je semata2 sekali sehari ( tapi bg breastmilk mcm biasa la).

Ok cara buat senang lah sgt2. Potong betik n basuh. Pastu blend gitu je dgn air masak. Agak 50-50 air n buah. Lepas blend saya tapis n bg Balqish 5 oz sekali sehari. Selamat mencuba.

No comments: