Tuesday, January 18, 2011

Menambah kekurangan susu badan yg kritikal


Salam dear anak patung!
Baru2 ni saya ada post d FB sy terleka utk mengepam susu. 2 hari sy skip pam waktu pagi. Dan minggu berikutnya susu berkurang secara drastik. Saya sgt stress dan sedih. Kemudian sy datang period... Lagilah stress... terus sy teringatkan cream hormon yg saya ambil utk stabilkan hormon dan freshkan kulit sy yg kusam ni... Rupa2nya cream tu membantutkan pengeluaran susu. Sy direct feeding Balqish setiap 1jam selama 5 hari dikampung sambil menyesal nak cepat pulihkan badan dan kulit lepas bersalin.
Menyesalnya saya ambil cream tu. Kebiasaannya pagi selepas subuh sy pam dpt 10oz tp dpt 2oz???? Saya jadi tak tentu arah dan sgt sedih. Saya berkata pada diri sendiri.. "Tu lah obses nak cantik sampai baby jadi mangsa!". Tapi sudah berulang2 kali saya nyatakan pada klinik tempat saya dptkan treatment sy ni fully breastfeed dan taknak apa2 yg mengganggu! Sakit hatiiiiiiiiiii! Saya berhenti pakai cream tu serta merta. Tp susu tak terus dtg.
Bila saya terbaca blog Iza ttg kapsul motherlove sy terus order tp masih ambil masa 2 hari sblm sampai... Saya tak tentu hala! Mkn ulam mcm2. Namun tak berhasil. Saya panik sbb tak bwk blk stok susu sbb tak sangka jd mcm ni.

Saya jadi tak tentu arah... Saya main telan je halba yg ada kat dapur tu... Yap! Ia membantu sikit tp tetap saya takut... Ye lah.. Baby saya masih kecik lagi dah mcm nak stop BF? Help!
Bila kapsul Motherlove sampai sy mkn mcm yg disyorkan... Soal BF ni sgt2 sensitif. Syukur susu kembali normal. Terima kasih Iza sbb berkongsi sesuatu yg sgt berfaedah mcm ni. Tears n Hugs!

6 comments:

Anonymous said...

pil fenugreek pun leh tmbh susu..beli kat farmasi GNC

Kaseh NazLieza said...

akk jgn skip pam ea..kerana tu jg mnjadi slh satu sbb susu mnjadi sedikit..lieza dulu bz kje selalu skip pam..last2 susu merajuk n baby jg merajuk n the end baby lieza umur lima bln tpksa fully susu tepung.sedih sungguh!!!

ceera said...

akak dah datang piyed???
saya sampai skang belum datang piyed ok..

mesti kang datang sakit gile, takuttttttt!!!

Arlina Rosli said...

anon: ok,,, heheh telan halba pure...

Kaseh:tu la..ni nk lebih tekun arr pam...usaha!

ceera: tu la.. org ckp kalau fully BF 6 bln ke atas baru piyed. sakit ati dgn hormon tuh!

AQisH said...

alin trylah amek set b shaklee..so far akak amek dh 6 bln susu menten byk...akak pon fully bf..now bb 7 bln..

NaniRostam said...

Salam ina.....kalau nak tambah susu badan boleh makan sayur pucuk daun turi.....

Rasanya tak mengapa kalau susu badan dah berhenti then tukar sahaja kepada susu formula seperti isomil yang sangat baik untuk baby.

Sepanjang pengalaman kak nani mempunyai tujuh anak dan jaga anak-anak orang lain...memang susu formula di create setanding dengan susu ibu.

Sebenarnya kalau minum susu ibu tak semestinya daya tahan anak-anak lebih baik daripada meminum susu formula kerana daya tahan badan anak-anak adalah berbeza mengikut individual.