Tuesday, December 7, 2010

Kisah Breastfeeding

Dolls! Boring tak citer2 pasal BF? Sori la ye. Ari tu terbaca pasal ceera BF keisha... Sy pun nk share citer saya gak.
Mula2 saya beli breast pump dulu hanya kerana takut dan seram dgr citer org breast bengkak bila baby taknak isap. Jadi sy beli Medela Freestyle. Masa beli tu mmg rasa agak pricey tapi bila dah pakai mmg alah membeli menang memakai la.
So macam mana saya fully breastfeed? Hmm! Mmg xde niat. Igt nak campur2 sbb saya keje. Masa 1st day deliver susu mmg sikit hingga day 3 tu dpt 1/2oz je masa pump. Nasib baik ada g kelas BF, dorg bg tau mmg susu mula2 tu sikit sbb perut baby kecik. Lepas tu dapat 1 oz bila pump. My mom mmg supporter kuat la bila bab2 BF ni. Bila dpt 1 oz, my mom cakap Bagussss! Bukan senang day4 dpt 1 oz sekali pump. Masa tu saya positif... Pump lagi dan lagi dan lagiiii... Bila minggu ke dua saya pump dapat 6 oz sekali pump. Bila minggu ke empat dpt 8 oz dan saya mula simpan stok.
Umah mak saya beli deep freezer utk simpan susu Balqish! Daddy Balqish dgn mak saya sgt supportive!!!
Tapi kadang2 bila bangun malam breast bengkak n baju n tilam basah n bau susu tu tak menyenangkan saya perlu positif sbb semua ni utk Balqish tersayang. Bila nk kuar jalan2 mmg kena pump selalu kalau tak mmg basah walaupun pakai breast pad. Ada kalanya rasa tak selesa tapi skrg saya dah terbiasa.
Kawan2 pun selalu bg semangat supaya sy BF Balqish. Setiap kali sy stress sy akan bercakap dgn kwn saya yg fully BF baby nya Izah... Tgk gambar stok susu utk anaknya Layla sy kembali bersemangat!
Bila sy fully BF Balqish ni, sy rasa perasaan utk bekerja tu kurg. Sy ign bagi tumpuan pada Balqish sepenuh masa. Izah selalu cakap, Ini sajalah yg bole kita bagi pada anak kita...
Insyaallah! Saya berusaha utk BF Balqish selagi termampu kerana sy sayangkan Balqish. Kerana Balqish selalu senyum tunjuk gusi yg takde gigi tu bila dia kenyang isap susu saya. Melted!!!

3 comments:

ceera said...

best kan BF...
Paling leceh bila nak kuar soping complex je. Sebab akan tercari2 celah mana kang aku nak BF anak, hahaha.. wpon ada nursing cover rasa lagi syok kalau nyusukan anak tempat tertutup sikit. =)

Caiyok2

Arlina Rosli said...

ceera: hihih... best sgt! rasa dekat sgt ngn baby... kalau tak kerana Bf akak da tinggal balqish kt kg suh mak jaga sebulan dua sbb kena handle bisnes...tp syukur bf tak terpisah...
baru2 ni g KLCC pun susah nk bf sbb bilik susu tu panas...benci!

ceritacherita said...

mula2 mmg rasa kurang selesa kan, lama2 ok, tapi betul la, kalau nak ke shopping complex tu mmg la agak payah sikit, tapi lelama dah ok kan.

good luck.