Wednesday, November 24, 2010

Siapa pakai designer handbag?

Cah n Coach!

Jika masih lagi bergelar student maupun pelajar, perlu ke pakai designer handbag, shoes? Jam beribu2? Kamera beriban2! Henfon blackberry Torch? Soalan ini selalu saya ajukan pada diri sendiri (dannnnnnnnnn juga pada adik2 saya!)...
Bagi saya seseorg yg masih bergelar pelajar tak berapa sesuai la pakai yg mahal2 sangat... Mungkin ada yg cakap Coach n Tag Heuer tu murah tapi bagi saya untuk seorg pelajar mahal lah! Bagi saya pun mahal. Bukan apa, kalau masa student dah pakai mahal2 nanti bila dah keje tak tau nak pakai apa sebab kalau lepas grad pun bila stat keje bape sangat gaji? Let say RM5000? Mana cukup nak pakai branded stuff sume tuh. Baru laaa tertekan kan...
Dengan gaji gitu, bayar rumah, kereta, bills dah tinggal RM2000... Makan minum? Petrol? Akhirnya mintak balik semula duit ngan mak ayah.
Kalau saya mmg saya malu kalau dah keje mintak mak ayah bayo. Selagi boleh bayo mmg saya bayo sendiri. Ni bukan apa... Ni sebagai peringatan pada semua dan diri sendiri. Baguslah kalau masa jadi student dah merasa pakai semua tu tapi mesti selalu beringat ye. Apa lagi kalau duit poket banyak tapi tak pernah nak simpan...
Ohhhhhhhhhhh! Sorry sejak jadi mak ni suka sgt membebel! Sigh!

6 comments:

Anisah Rosli said...

sobsobb yelaaaaa T_T

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

Hai Arlina,
Saya just terserempak dgn tajuk ni dan rasa sangat menarik untuk bg komen esp tang gaji baru kerja rm 5k tu.. mcm mahal sgt gaji tu, Tak sure kalu job sbg Doc, tp kalu kerja lepas grad ni selalunya susah nak dpt yg sampai tinggi mcm tu tp kalu bidang profesional not sure, average gaji dlm maybe dlm 2k -4k tp masa ekon dunia tak menentu ni saya x sure brapa.
tp saya stuju sgt dgn x yah membazir. yg penting ukur baju di bdn sendiri. kalu dh pakai barang mahal ms belajar, abis buku nak beli dgn apa yer? itu yg paling penting skrg..
just my 2cent...
Amy, PB.

Arlina Rosli said...

anisah: tau takpe!

amy: 5k tu sy refer pada adik2 sy dan saya. masa sy baru grad sy buat unit trust dpt gaji 5-7k per month tp susah nk adapt sbb biasa blanja byk. dari situ la sy pun nk igtkan adik2 sy. bukan pasal beli buku sbb beli brg2 ni semua ayah beli tp bila keje nnti susah la...
heheh!budak2 skrg. hepi for them sbb merasa semua tu tp perlu beringat masa depan. betul tak amy? tq yang!

PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET said...

oic, buat side income unit trust, oklah tu. padanlah dpt byk tu.. masyuk gak erk. betul, bila tak merasa susah, mak pak yg beli, tak plan apa yg ada, buat simpanan sendri/ tak urus dgn betul, mengharapkan duit mrk, kalu memang rete tak habis tak pa, tp kalu hbs, lagu mana?. beruntung lina dan adik2 hidup senang. tumpang gumbira sama ;)
amy PB.

Arlina Rosli said...

my: its ina btw... heheh!

Nem0 o0h Nem0 said...

dulu tp beljr sy mmg dah terbiasa hdp agak 'mewah' tp bila dah keje,bila dah tau ssh nk cari duit sndr so dari situ beringat nak berjimat.
budak remaja zaman skg mmg dah terbiasa dgn brg branded,tp nti bila dah keje sndiri nti tau la cmne ssh nak cari duit..