Saturday, October 24, 2009

Makeup untuk siapa?

Hari ni sy hang out ngn kawan2 n adik saya sbb husband meeting seharian. Kita org jalan2 di midveli dan garden. Singgah jap kat MAC pastu beli special edition blusher n eyeshadow. Kita org berborak2 pasal mcm2. Termasukla tentang makeup.

Saya suruh kawan saya pakai makeup sikit. I mean, compact powder n eyeliner at least atau pun mascara je ke... Nampak yakin. One of my fren jawab...
" Why shud i? Kenapa kena makeup. I da ada org nak. Nak ngurat sape lagi ...sape lagi nk tgk?"

Ohhhhhhhhh!

Persepsi saya amat jauh berbeza dari dia... Itu pendapat dia. Terserah. Tapi pada saya, saya tak pernah menganggap makeup itu untuk org lain. Pada saya semuanya untuk diri saya. Saya suka pada sesuatu yg cantik dan bersih. Dan bukanlah kita nk makeup mcm bride all day long...Just untuk diri sdiri. terserahla mau pakai lipstik saje pun.

Tapi anda pulak mcm mane?

8 comments:

Liyana Safra Zaabar said...

yana stuju ngan kak ina, make up penting utk kepuasan diri sendiri :)

*ayu the sun* said...

OMG!

entah lah ina..
kalau ayu, ayu makeup sebab kepuasan diri sendiri. i want myself to look nice and presentable.

bukan untuk MENGORAT.
aduhaii...

Arlina Rosli said...

to yana: yappp! betul. tapi pendapat dia lain...

to ayu: yessss...org pun senang ngn kita. bkn maksudnya xmelap tu buruk tp lebih presentable bila touch up a bit...

ceritacherita said...

hi, dah lama baca your blog baru hari ni nak comment.

Apala org tu cakap gitu. Make up bukan semata utk org nak tengok. utk diri kita sendiri nak tengok, kan sedap mata memandang kalau kita sendiri tengok diri kita more berseri dgn make up.

anggun said...

betul tu. setuju dgn kak arlina. bagi saya, saya mekap untuk diri sendiri, untuk rasa lebih confident and presentable. selain tu, walaupon dah ada org nak, or in my case dah ada suami, sy mekap untuk suami saya.

takkan nak keluar muka pucat. apa pulak org cakap kat laki kita nanti kan. imej suami kita kena jaga, so, kena la jaga imej diri sendiri :)

kdg2 suami x ckp, tp suami suka klw isteri dia lawa.. betul x?

lily lotus said...

aah...tp jgnlah nmpk pucat jer..takut lak tgkkan

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Mekap bukan erti kata kena mekap tebal2 ye tak... Cukup sekadar simple mekap, at least takde la muka pucat lesi... Nampak fresh sket... Kekadang kluar gak ngan muka pucat lesi, tapi akhirnya mengundang rasa bersalah kat diri sendiri... Huhuhu!!! Malas tol menepek even bedak jek... Hahaha!!! ::.

fizamus said...

kalau fiza pn mmg la make up utk diri sendiri, skang ader 3 anak pn fiza masih mencari gaya make up yg sesuai..bkn utk orng lain pn..ek eleh..