Sunday, April 19, 2009

Rezeki?

Salam semua,

2-3minggu ni teramatlah busy sbb i mcm rajin(tamak) sgt terima job... i ada baca few blog yg cerita tentang income/rezeki such as redmummy, wanie and ceera. Mereka menulis tentang bagaimana to grow more money. I mmg excited bile bercerita ttg menambah income ni. tambah2 lagi jika mereka ni adalah kaum Hawa. Bukan apa, zaman dah berubah. Wanita pun boleh buat macam mana lelaki buat. Mereka boleh menjana pendapatan tanpa hanya berharap kepada kaum Adam. Ini bukan bermakna kaum Adam tidak diperlukan tetapi wanita kini sudah berdikari.

Teringat sewaktu masih belajar dulu, I jual t-shirt n computer utk mendapat income lebih. eventho my dad bg I rm1k per week, i masih seronok mencari pendapatan sendiri. yelaa... i suka shopping!

Selepas grad, i bersama teman2 buka perniagaan... Kami develop different comp tapi support each other... Sehingga sekarang mmg ramai staf datang dan pergi. Dan my dad mau i berdikari n tak tolong i cari projek...semuanya i buat sendiri dari mencari ofis utk di sewa dan semuanya. Dulu i hanya menyewa satu ruang kecil utk memulakan operasi perniagaan. kecik sgt ...lagi besar toilet kat umah... Tak kisah la kan asalkan bole buat bisnes.

Hari ini, mmg byk suka duka untuk memajukan diri... I tak kisah job ape pun i sapu saja...hahhaha...teruk ke? tapi tak de la projek yg i xde pengetahuan n pengalaman. mestila yg berkaitan dgn ICT,computer n engineering... Setiap projek yang berjalan i akan amek tau dari A-Z. tak kira la kecik @ besar. walaupun i tak pergi site visit tapi semuanya i studi.

Lately i byk focus pada business baru,baru tak baru jugak la da lebih setahun. Tapi lately baru serious sbb i bg perhatian lebih sikit. It is Redglow. Beauty sebenarnya hanyalah hobi dan minat. Tapi tak sangka jika kita bersungguh2 semuanya boleh mendatangkan rezeki kan... Alhamdulillah my beauty business pay 10 pekerja skrg ni...Huhuhu!

Tak sabar nak expand Redglow. Mmg tak dinafikan pelbagai masalah datang dan pergi... Tapi i anggap tu semua stage yg i perlu hadapi untuk ke stage sterusnya...

"The tragedy in life doesn't lie in not reaching your goal. The tragedy lies in having no goal to reach."
- Benjamin Mays

4 comments:

cik wanie said...

hik hik hik hik,
bila kita minat sesuatu,
pasti x susah kan,
apa yg pasti usaha kena ada dalam apa jua yg kita buat...

apa yg pasti produk redglow especially brg make up tue mmg cantik giler,
smooth jer,
i like....

Arlina Rosli said...

tq dear wanie...

Ceera said...

nak kena belajar banyak dengan akak nie...

=D

Arlina Rosli said...

ceera...so funny laa.
kecil-kecilan bole laa.tp mmg seronok tgk girl like u buat bisnes.